Posts

Showing posts from 2009

Abang Long

hari ni genap Mu'az usia 20 bulan. lagi 4 bulan je dia dah nak usia 2 TAHUN. sekejap btl masa berlalu. lepas tu, insyaAllah lagi 5 bulan ++, dia akan jadi Abang Long.

Ya Allah, kuatkan lah hati ibu, ayah & Mu'az utk hadapi hari2 mendatang. cuti sekolah dh nak abisss. huwaaaaaaaa..

** cikbi sudah kena sindrom takleh tido (mengenangkan cuti skolah dh nk abis) . buat kek batik pkl 2 pagi. apa kes.

hujan,.. itu rahmat!

Image
Sekarang ni musim hujan. begitu juga perasaan ibu mu'az. sejak result e-g tukar keluar 6 nov lalu, jiwa makin sakit. depressed menjadi2. tapi saya kena kuat. kena banyak2 bersabar. memang ungkapan sabar itu easier said than done, tapi saya kena cuba juga. ptg 6 nov tu setelah cuba sejak dari subuh untuk tahu result transfer, saya dapat keputusan yg sgt mengecewakan. saat saya online di rumah ptg itu utk semak keputusan, encik suami ada disebelah. bila keluar perkataan TIDAK DILULUSKAN, saya rasa seperti gelap dunia. saat itu jam sudah hampir pkl 4. dh nak masuk asar. benar lah hati perempuan ni mudah sgt tersentuh & emosi. encik suami masih boleh tenang walau di hati dia saya tahu dia sedih. saya tahan menangis sbb waktu itu di living room. emak & abah ada skali. masuk asar, hubby terus ke surau. saya pula, habiskan masa lama dalam toilet. numb. termenung. kaku. lepas solat asar, tidak dapat tahan, saya menangis puas2. petang itu, mula lah episod eating theraphy ibu mu'…

update, update

Image
ok, saya mmg nk update. tapi bercelaru lah fikiran. kusut okeh nk tunggu 6 nov result dapat transfer sekolah ke tak for next year akan keluar. sehari lagi. harap2 dapat lah ya Allah.
disebabkan idea menjadi tepu kerana kerisauan melampau selain penyakit malas yang susah dikikis, saya tempek kat sini nasihat ttg pemakanan. bagus info ni dapat dari seorang teman. (nak amalkan tu yang susah)

*tiba-tiba saya rasa nak sgt makan durian belanda.

harus p cari lepas skolah ni. kenapa? sbb banyak khasiat ok. sila baca.

************************************************ With Love And Care From Your Friend
KANSER Apakah kanser ? Ia merupakan keadaan dimana sel-sel sihat dalam badan kami telah berubah kerana diserang oleh asid yang mengandungi kimia yang membolehkan sel-sel kanser menambah dan merebak dalam badan kami. Untuk mengelakkan darah kami menjadi asidik perlu jaga makanan. Kurangkan makan daging dan amalkan lebih memakan sayur dan buah-buahan. PENGETAHUANAM Gigi manusia menunjukkan bahawa kami …

'hijau' kah?

People usually think the grass is always greener on the other side.
Why can't we just be grateful of what we have.
sigh.
bersyukurlah.
dan bersabar lah.
letih lah saya.


mari tolong ibu

video ni di ambil masa bulan 9 puasa hari tu. sempat la ibu & mu'az puasa kat Kulim. kebetulan cuti sekolah ada seminggu hujung bulan 8 tu & cuti nuzul quran. hmm,..anak bujang sorg ni ha, sibuk nak tlg ibu dia sapu sampah. tapi last2 jadi mcm tongkat pun ada penyapu tu. :p


rojak

lama betul tak update blog. sejak terminate broadband last august, terus bersawang blog ni. paling2 pun bukak fb kejap. itu pun nasib baik angah mu'az ada streamyx. saya cuba lagi sekali pertukaran utk sesi sekolah januari 2010. harap2 dpt la tukar. kali ni try mintak masuk penang (seberang perai tengah). hari tu mintak kedah (kulim) tak dpt. kalau dpt tukar p utara, sapa2 nk jalan sana, boleh la singgah umah :)

***********************
jeles btul tgk dua hot mommies yg juga rakan blogger ni bertemu. isshhh tak dpt bayangkan kalau mu'az dpt jumpa dua 'hot chic' ni hehe (qila & juju). sure tatau mana satu mana pilihhhhh :p. harap2 dpt juga bertemu live dgn kawan2 maya ni. jumpa nazs pun kejap sgt hari tu waktu nk collect soft toys mu'az. x sempat borak pun. aishhh.

***********************
mu'az dah 1 tahun 5 bulan. kejap btul masa berlalu. tak lama lagi dah setahun setengah. boleh jadi abg dh kot ;)

***********************
apa lagi nk tulis. hmmm saya smbung nanti …

dondang lena

ni kali kedua ibu mu'az upload video.
memang memerlukan kesabaran betul.
sebab sangatttttt lah slow :|




* sori kalau tak dengar sangat dondang nye.. hehe

& 2-3 hari je lagi nak puasa,
so, ramadhan kareem everyone! :)

berjimat amalan mulia

memang berjimat amalan mulia. tapi itu kalau kena pada tempatnya. jika sampai melibatkan nyawa yg memang jelas tiada gantinya, mulia lagi kah amalan itu?

saya semakin meluat dgn cara wabak H1N1 ini ditangani oleh mereka yg sibuk melaung2kan 1 Malaysia itu.

baca sendiri.

salaam.

ayuh

Image
sama2 kita berdoa.


salaam.

are you cool?

saya tiada idea utk menulis blog. atau mungkin tahap kemalasan semakin kronik. saya post note saya di fb di sini juga lah. (utk tidak membuatkan blog ini bersawang :p)

..........................................................................

Bad manners. Change lane recklessly. No signal at all. You think that’s cool? You think you drive that big-tinted car-one digit private plate number you can cut lane without giving signal? You such a moron. I have a family ok &the other car drivers have theirs too. What if we got into accident because of your stupid fast & furious driving skill? I have my son at home, waiting for me to feed, play, laugh, talk, read, & do all sorts of things with him. I have my parents too. You? Don’t you have your family at home? Or even if you don’t have one, I bet you have the fish-cat-squirrels, whatever pets to keep you company. They all need to be fed. Fish need to be fed. The cat. And that squirrels too. Ok, maybe you don’t have all those. But s…

chicken percik dance

ok, ibu mu'az tak jadi terminate lagi broadband (bb). kemalasan yg sgt melampau nak ke klcc/ area cheras leisure mall utk terminate maxis bb ni. tgklah weekend ni mcmana. bukan apa, speed bb ni sgt lah slow & tak stable especially during peak hour. ambik pakej yg 138 monthly. dah gunakan maxis almost 17months dah. mmg dah boleh terminate sgt dah & takkan kena penalty whatnot.

petang tadi sekolah ada buat ladap (latihan dlm perkhidmatan). masuk sekolah 7.25 a.m. dah ada exercise sbb bulan july ni setiap khamis ada senamrobik. so dh mulakan hari dgn exercise. lps skolah habis, pkl 2 dah mula ladap. smpailah hampir pkl 4.30p.m. patutnya pkl 5p.m., tapi kami cikgu2 bersungguh buat semua tugasan, hehe, dptla balik cepat.

sapa pernah buat chicken dance? di sekolah saya ia acara wajib kalau buat senamrobik. sgt seronok lah. kalau cikgu pun dah seronok, anak murid lagi lah.

waktu ladap tadi, kami kena reka steps sendiri utk chicken dance. hasilnya jadilah chicken percik dance. tiring…

letih

Image
saya letih berulang ke sekolah di awal pagi dan tetap sangkut di dalam traffic yg menyesakkan. hari2 perlu keluar sebelum 630 saya tidak larat, ok. (tapi saya akan cuba jika saya dijamin dapat balik tepat 1.30, yg mana saya kira tidak mungkin, kecuali buat hati kering seperti hari ini). dtg lewat ke sekolah bukan suatu perkara yg menyeronokkan. memang menghala ke Kajang dari arah KL tidak sesak. tapi saya perlu lalui kesesakkan di bukit antarabangsa, susur keluar ke jalan ampang & di area susur keluar mereka2 dari arah pandan. faham? dan bila sudah lepas itu semua, keadaan jadi sangat buruk bila jalan cheras pun sesak disebabkan kereta rosak. patutnya saya tidak mengeluh kerana bukan kereta saya yg rosak, kan? rubi-sensei! sabar lah!


Mu'az dah masuk tadika . . .

hmm,..sebab saya dh berpindah balik ke melawati dari cheras (depress & rasa tak secured lah duk berdua je mu'az), so kenalah hantar dia ke nurseri. area sini takde pengasuh macam di cheras tu. & sbb takde idea nak tulis apa, saya cut & paste status di fb. ye, Mu'az dh masuk tadika.

Siti Nurul Fatimah Othman at 7:00pm July 1ko biar B btul umur br brapa dh masuk!!!

Siti Rubiah at 7:02pm July 1 nama tadika tu Tadika D' Manja lagi maksu wun. jgn maraaa. hahaa

Azrina Ahmad at 9:43pm July 1what.. masuk tadika already, at such a young age. biar betoi hang. hehehe. tadika d'manja ni macam shichida method nyer school ke? : )

Shekin Razali at 11:35pm July 1seeriiuus...advance tol eh rubiah...

Siti Rubiah at 5:23am July 2ladies.. memang tadika, tadika dmanja. tapi enroll as taska (nursery) student lah. hehe. saja buat gempak. shichida method mana mu'az leh nk process lagi. now everythin is mu'az method. hahaa

Azrina Ahmad at 11:58am July 2hohoho. manalah tau kan. kek…

king of rabbit?

Image
sangat lama tidak menulis entry. hari ini Mu'az 14 bulan. dia sangat tidak takut apa pun. macam sewaktu ke Bird Paradise & Wildlife Park di Langkawi hari tu, semua haiwan dia nk pegang & bagi makan. oh, ada satu yg dia tahu takut,.. perkataan 'amboiiii' dan 'biasa tu!' dari ibu dia. hehe.

kali ni upload bnyk sikit gambar. (tapi dialog takde. kawan2 ada idea?)



salaam.

seruan

Image
saya telah daftar haji masa masih di uia. tahun 2002 kalau tak silap. saya didaftarkan sebagai calon haji 2009. surat dh smpai 2 minggu lepas. tapi sayang sungguh sebab tak dpt nak pergi. simpanan pun tak cecah 10k lagi. belum tiba masanya lagi barangkali. rindu btul nak jejak kaki ke tanah haram sekali lagi. dh hmpir 5 tahun tinggalkan tempat yg sangat tenang itu. bila rasa kusut seperti sekarang ini, rasa sungguh bertuah jika dapat lari, ambil wudhu' & beriktikaf di masjidil haram. juga masjid nabawi. saya harap saya dapat pergi bersama2 dgn dua cinta hati saya kini. secepat mungkin. insyaAllah. surat dari imigresen pun dah smpai sebagai reminder untuk renew passport sebelum september ini. moga selepas saya renew passport ini, saya dapat pergi ke sana lagi sebelum passport expired pula.

hidup memang sangat tidak keruan & tidak semangat akhir2 ini. tapi bila difikirkan balik, mungkin saya masih belum layak nak jadi tetamu Allah lagi bilamana ujian kecil pun saya mengeluh p…

dua

Image
I didn't get the transfer.called the jps, they said,
"perpindahan jun 2009 dibekukan".
why bother offer the online application at the 1st place.
weng!

---------------------------------------------------
today is our 2nd anniversary.
last year, i was in my confinement & he was in vietnam. offshore.
this year, i'm in kl. & he's in kulim.
he'd willing to let go the high pay job & accept the onshore job,
just to be with his family.tapi masih tak dapat.
sangat sedih ok.
keep on saying la tahzan, cik bi.
40x cakap pun masih terkilan lah.
doakan akhir tahun ni i'll get the transfer.
pls pray for us. thanks.
-----------------------------------------------------

& ohhh ini antara yg buat saya tidak dapat online beberapa hari.
click to enlarge. (note: read at your own risk!)



ta - ta!



tewas

dengan keadaan uncertainties yang sangat menyesakkan,
saya tewas.
I'm not a good mother.
not a good wifey.
not a good daughter
& not a good teacher.
maaf.
maaf. sangat-sangat.

sabar

"patience is a flower that grows not in everyone's garden".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

cik bi, be patient anyway!

buat Mu'az, daripada Ibu.

usia anak bujang seorang ni dah 50 minggu,
tapi berat tak cecah pun 8kg!
berat Mu'az semalam timbang
waktu nak cucuk MMR,.... 7.8 kg!
sudah jatuh kepada underweight!

Mu'az, Mu'az,..
macammana ni Mu'az.
kalau ibu calculate BMI Mu'az,
beart 7.8kg & tinggi 76cm,
= 13.5
ishhhh... <18.5 = underweight dah tu.
Mu'az takut ibu tak larat dukung Mu'az eh
jangan la risau tentang Ibu,
insyaAllah ibu larat dukung Mu'az.
Ibu akan makan banyak2,
minum susu banyak2,
exercise banyak2,
(hmm,.. mungkin exercise susah sket kot
sebab ibu malas bersenam lah *ayah mesti setuju :p
tapi kejar kamu melasak sana sini, kira senam juga kan.)
insyaAllah, ibu larat lagi nak dukung Mu'az!
so jangan risau tentang Ibu ok?
ibu pun akan cuba maintain BMI ibu lebih dari 18.5.
sekarang ibu dah lebih sikit dari 18.5 tau!
so Mu'az pun kena cuba tau!.
tambah berat badan lagi okehh.

luv,
Ibu.

debar

ok, Mu'az akan ditimbang berat dia ptg ni sbb nak kena cucuk umur setahun. sangat berdebar okeh. cukupke berat badan dia utk budak umur setahun? harap2 semua ok. if underweight, sure kena bising sama itu misi.

wish us luck!

nasi?

ramai yg buat entry mothers day. ingin juga nak tulis sesuatu. tapi idea tiada. bila idea ada, masa & keadaan pula tak mengizinkan. saya nak share kat sini, pasal NASI. ya. nasi ye puan2 & cik2 siapa2 yg tersinggah di sini. nasi. ramai yg kata, benda lain tak makan takpe, tapi if nasi tak makan sehari, rasa tak bermaya sangat.. biasa dengar tak cakap2 mcm tu? bagi saya pula, kalau sehari takde nasi ok lagi, tapi bila smpai 3 hari, rasa lain mcm juga. oklah, selamat membaca. btw, credit goes to the unknown author.

------------------------------------------------------------------
Eat Less Rice!

The human body was never meant to consume rice! You see, our genes have hardly changed in more than 30,000 years. However, our food choices and lifestyle have changed dramatically. The caveman would hardly recognise our food or way of life.

Caveman food was never cooked as fire was not yet tamed. Thus, he ate only those foods that you can eat without treatment with or by fire. He ate fruits,…

tazkirah di pagi Jumaat

Image
Hakikat Penyakit Riak
Assalamualaikum w.b.t Firman Allah dalam surah al-Ma’un ayat 4-6 Maksudnya: Maka celakalah bagi orang yang solat. (Iaitu) orang yang lalai solatnya dan orang-orang yang riak. Ramai dikalangan kita pernah mendengar perkataan riak ini, tetapi tidak ramai yang sedar bahawa penyakit ini telah wujud dalam diri tanpa disedari dan tidak tahu bagaimana ianya muncul dan seterusnya merebak. Di sini kami akan merungkaikan apakah itu penyakit riak, bagaimana kehadirannya dan bagaimana mengatasinya. Semoga dengan rungkaian ini anda dapat mengambil iktibar dan cuba mengenalpasti adakah riak itu pernah ada dalam diri anda dan ikuti panduan yang kami berikan untuk membuang terus ataupun mengurangkan sedikit penyakit yang merosakkan hati anda tersebut. Pengertian riak Riak itu ialah melakukan kebaikan dan amal ibadat semata-mata untuk mencari tempat di dalam hati manusia. Perkara yang diriakkan oleh manusia;1- Riak dari segi badan Riak jenis ini menunjukkan seseorang itu menampakka…

doa

Ibu Mu'az sekarang makin tak semangat nak buat apa2 sehinggalah June nnt bila tau result transfer. semakin tertekan bila tahu yg ppd dah warned pentadbir jangan sokong cikgu yg apply transfer for mid year. ppd dh kata yg no replacement for teachers who transfer middle of the year. so pikir sendiri, skolah mau sokong kah?. aku pun tak tau apasal ppd jaki sangat. tgh tahun bukankah ada cikgu freshie yg kluar. dh tahu daerah sini kurang guru, hantarlah lebih kat sini. tapi bila aku baca forum cikgu yg apply nk tukar, situasi aku ni mungkin jatuh nombor 20 kot. ada lagi kronik case yg mcm sakit tenat, tapi jauh dgn spouse & family. 5-6 kali mintak transfer tak dpt, tapi ada cikgu lain daerah yg sama mintak skali je dapat. terukk betull!! apasal mau naya golongan pendidik? ingat senang nak didik anak orang. orang pikir kerja cikgu senang. aku dh pernah kerja kat bank & private sector. tak senang okehh keje cikgu. our product is human being. bukan benda. tapi manusia. nak bentu…

pesanan dari Mu'az

Image
click picture to read the message.
gambar ni ibu snap 2 minggu sebelum saya berusia setahun :)


baka (nihongo)

How you guys release your tension or anger? cursing others? shouting? eating? shopping? I did the second one. Yes. Shouting. gila kuat aku jerit okeh. sambil driving kat highway, bukak cermin tingkap. nasib la orang ingat aku gila ke apa.

Screw this people. (no, I’m not proud of cursing others, but this ppl deserve that). Well this is not the first time I was asked to go for a meeting/course last minute. The school ends at 1.15p.m. The first time this happened, it was last month. got the letter at 1.05p.m. Need to go for a briefing at school nearby at 2 p.m. Not really nearby, about 15km. but since I travel almost 40km daily from home to school, so 15km to me, is nothing.

Today, the same thing happened. But even worse. Got the news at 2.15 p.m. I was about to leave the school. Then the pentadbir said I have to attend this stupid course at PPD at 2 p.m. bodoh tak? (I rarely said stupid or bodoh okeh. but this time around banyak kali keluar dari mulut aku). really got on my nerves. What i…

bintik bintik

nmpak gaya mcm demam campak kecik. tgk lagi 2 hari macam mana.

alhamdulillah, suhu dah turun sikit. rabu lepas dah ke hukm, check darah. dah confirm bukan penyakit disebabkan oleh nyamuk tu (tamau sebut. huhuu).

salaam

anugerah

Image
memang la anak merupakan anugerah dari Allah. penat macammana pun nak handle dia, macammana lasak pun dia, tapi bila dia senyum, aku mesti akan rasa happy. bahagia sangat. senyum baby memang ada kuasa magik. senyum insan yang takde dosa.

semalam jumpa cikja di jusco. dia singgah ke rumah. jadi, mu'az ada 1st visitor di territory dia. aku suka gambar ni. nmpak diorang macam geng. hehe.


hari ni ibu mu'az terpaksa ambik EL. daripada aktif sihat segar bugar cergas, tiba2 3am awal pagi tadi, temperature dia naik. hampir 38c. sangat risau okeh. ada yg kata digital forehead thermometer tak accurate sangat. tapi reliable juga lah. clinic kat area sini yg aku tahu, pukul 9am baru bukak. sgt beza dgn melawati. huuuhuu. ke aku yg tak tahu. tak habis explore lagi. sgt risau ok. sorang2 nak handle mu'az.

1st time mu'az kena masuk ubat dkt b*n**t. kenapa? sebab suhu dia dah cecah 39c! dia yg aktif tiba2 jadi macam tu sgt sedih lah. balik rumah , dalam setengah jam baru bagi ubat yg liq…

pantas!

cepatnya masa berlalu. lagi 25 hari mu'az setahun! what to buy for his birthday eh? hmm..since dia suka sgt swimming, bawa dia p swimming lah eh? hmm.. tak pun beli pool yg kecik tu. yg for babies. :)

oh ya, 14&15 feb yg lepas, kami ke IOI Palm Garden. sempatla record video Mu'az swimming. siap ada abang & kakak enter frame usik Mu'az. comel budak2 tu! enjoy the video :)



*1st time upload video. uishhh lama btul nak complete. besar sgt file size atau.. ,( streamyx makin weng weng) huhuu.


hidup terkejar - kejar. penat. Ya Allah, berilah aku kekuatan.

I had lunch with my neighbour...

First time buat tag nih. hehe. Tag from Lily - mama Zara...

Keep this going. Type out the sentence you end up with in the TITLE of your note and tag your friends.Have fun.

Pick the month you were born:
January——-I kicked
February——I loved
March——–I karate chopped
April———-I licked
May———-I jumped on
June———–I smelled
July———–I did the Macarena With
August——–I had lunch with
September—-I danced with
October——-I sang toNovember—–I yelled at
December—–I ran over

Pick the day (number) you were born on:
1——-a birdbath
2——-a monster
3——-a phone
4——-a fork
5——-a snowman
6——-a gangster
7——-my mobile phone
8——-my dog
9——-my best friends’ boyfriend
10——-my neighbour
11——-my science teacher
12——-a banana
13——-a fireman
14——-a stuffed animal
15——-a goat
16——-a pickle
17——-your mom
18——-a spoon
19—— - a smurf
20——-a baseball bat
21——-a ninja
22——-Chuck Norris
23——-a noodle
24——-a squirrel
25——-a football player
26——-my sister
27——-my brother
28——-an iPod
29——-a surfer
30——-a homeless guy
31——-a llama

What is the last number of the year you we…

ibu Mu'az & neuro test

bought the Lindam playpen on Thursday. the parcel arrived on Saturday. haven't assembled it coz am off to Kulim on Sunday morning. 1st time driving long distance tak tukar driver. stop di r&r Tapah, mandikan Mu'az. lepas tol Juru masing2 alert je tgk exit Kulim. tak pernah sampai sana ok. nasib baik opah & wan ikut ibu Mu'az. if tak, kelam kabut jugak nk drive & handle si kecik yg lasak cergas aktif ni. hehe. alhamdulillah selamat sampai. ibu Mu'az boring tak tau nk buat apa, so dia pun ambik neuro test ni. alhamdulillah score ok :)

try this.

*This is a REAL neurological test. Seat comfortably and feel calm*.

> 1- Find the C below. Do not use any cursor help.

> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOO
> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO…

genetik ke ni?

Image
saya mengalami masalah risau mu'az berat badan tak naik.

dia 26mac ni akan masuk 11 bulan. berat sekarang approx 7.5kg. tinggi 67cm. tengok dalam chart klinik bagi tu masih lingkungan normal, tapi sikit je lagi nak jatuh kurang zat makanan. hari tu masa 9 bulan saya pergi checkup kat private klinik sbb tgk klinik desa yg dekat dgn sekolah tu tersangat lah long queue. so selamat la tak kena marah dgn nurse. sebab muaz naik 100 gram je in 2 months. 7 bln 7.3kg, 9 bln 7.4kg??

dia sangat susahhhh nak makan. bubur nasi suku piring pun tak habis ok. ye, saya bagi contoh piring sbb if guna mangkuk lagi sangat mengharukan. kalau ulang2 makan pun, dapatla suku piring lebih je. nak kata setengah piring sangat susah ok. bubur nasi letak kentang, carrot, isi ikan & latest letak kurma. nak bagi ada rasa sket. tapi tak nak nye dia makan. dia nampak lebih sukaaaa nk makan rasa makanan yang orang dewasa makan. nak tak nak, saya bagi la dia rasa sikit roti ke, cucur ke, biskut ke. tapi sekadar 3…

kenapa nak kacau Tok Guru?

aku tak tahu hendak letak tajuk apa entry kali ini ok. kerana semuanya campur aduk. semua benda nak ckp. nak type. nak cerita. bila tgk berita jam 8 sekarang sgt sakit hati lah. nmpk sgt media bias pd satu pihak. kelakar juga bila puak-puak yg rasa jaguh itu beria-ia menjadikan satu2 isu yang kurang penting berbanding dgn isu rakyat yg diberhentikan kerja, anak pergi skolah takde duit belanja, beli buku latihan tak dapat, alat tulis tak lengkap,..ketinggalan itu ini.. kesian ok budak-budak ni. this is the reality. the harsh reality of life. parents unemployed, anak2 jadi mangsa, parents stress, anak2 jadi mangsa juga. tapi parents pun manusia juga. bukannya dia nk hilang kerja. kamu2 yang konon jaguh yg berada di tampuk atas itu, pernah ke benar2 fikir kan hal rakyat?

aku tak perlu pergi jauh lah. cukup kat negeri Selangor. the so-called one of the richest state in Boleh-land. bila aku masuk sekolah, kena handle RMT, (rancangan makanan tambahan). sangat kesian ok. masih ada budak2 yg s…

patience

lots of things that happened lately really got on my nerves. really. my patience running thin. or maybe I'm just a person with no patience at all. there are many sayings of Prophet Muhammad s.a.w or quotations from the caliphates r.a on this subject. There is this saying of caliph Umar that I always remembered - "Acquire knowledge, and for acquiring knowledge learn to be calm and clement". same goes with this one from caliph Ali r.a. "Know that patience, if viewed against one's affairs is like the head to the body. If the head leaves the body the whole body will be spoiled, likewise, if patience leaves, all affairs will be spoiled". True enough. but one might say, I'm just an ordinary person, I'm not ma'sum, sometimes, there are things that you just cannot stand. I said that to myself just now. and few times this week. but when try to think about it again, I felt ashamed with myself. what I've experienced recently is n…