Posts

Showing posts from May, 2009

dua

Image
I didn't get the transfer.called the jps, they said,
"perpindahan jun 2009 dibekukan".
why bother offer the online application at the 1st place.
weng!

---------------------------------------------------
today is our 2nd anniversary.
last year, i was in my confinement & he was in vietnam. offshore.
this year, i'm in kl. & he's in kulim.
he'd willing to let go the high pay job & accept the onshore job,
just to be with his family.tapi masih tak dapat.
sangat sedih ok.
keep on saying la tahzan, cik bi.
40x cakap pun masih terkilan lah.
doakan akhir tahun ni i'll get the transfer.
pls pray for us. thanks.
-----------------------------------------------------

& ohhh ini antara yg buat saya tidak dapat online beberapa hari.
click to enlarge. (note: read at your own risk!)



ta - ta!



tewas

dengan keadaan uncertainties yang sangat menyesakkan,
saya tewas.
I'm not a good mother.
not a good wifey.
not a good daughter
& not a good teacher.
maaf.
maaf. sangat-sangat.

sabar

"patience is a flower that grows not in everyone's garden".
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

cik bi, be patient anyway!

buat Mu'az, daripada Ibu.

usia anak bujang seorang ni dah 50 minggu,
tapi berat tak cecah pun 8kg!
berat Mu'az semalam timbang
waktu nak cucuk MMR,.... 7.8 kg!
sudah jatuh kepada underweight!

Mu'az, Mu'az,..
macammana ni Mu'az.
kalau ibu calculate BMI Mu'az,
beart 7.8kg & tinggi 76cm,
= 13.5
ishhhh... <18.5 = underweight dah tu.
Mu'az takut ibu tak larat dukung Mu'az eh
jangan la risau tentang Ibu,
insyaAllah ibu larat dukung Mu'az.
Ibu akan makan banyak2,
minum susu banyak2,
exercise banyak2,
(hmm,.. mungkin exercise susah sket kot
sebab ibu malas bersenam lah *ayah mesti setuju :p
tapi kejar kamu melasak sana sini, kira senam juga kan.)
insyaAllah, ibu larat lagi nak dukung Mu'az!
so jangan risau tentang Ibu ok?
ibu pun akan cuba maintain BMI ibu lebih dari 18.5.
sekarang ibu dah lebih sikit dari 18.5 tau!
so Mu'az pun kena cuba tau!.
tambah berat badan lagi okehh.

luv,
Ibu.

debar

ok, Mu'az akan ditimbang berat dia ptg ni sbb nak kena cucuk umur setahun. sangat berdebar okeh. cukupke berat badan dia utk budak umur setahun? harap2 semua ok. if underweight, sure kena bising sama itu misi.

wish us luck!

nasi?

ramai yg buat entry mothers day. ingin juga nak tulis sesuatu. tapi idea tiada. bila idea ada, masa & keadaan pula tak mengizinkan. saya nak share kat sini, pasal NASI. ya. nasi ye puan2 & cik2 siapa2 yg tersinggah di sini. nasi. ramai yg kata, benda lain tak makan takpe, tapi if nasi tak makan sehari, rasa tak bermaya sangat.. biasa dengar tak cakap2 mcm tu? bagi saya pula, kalau sehari takde nasi ok lagi, tapi bila smpai 3 hari, rasa lain mcm juga. oklah, selamat membaca. btw, credit goes to the unknown author.

------------------------------------------------------------------
Eat Less Rice!

The human body was never meant to consume rice! You see, our genes have hardly changed in more than 30,000 years. However, our food choices and lifestyle have changed dramatically. The caveman would hardly recognise our food or way of life.

Caveman food was never cooked as fire was not yet tamed. Thus, he ate only those foods that you can eat without treatment with or by fire. He ate fruits,…

tazkirah di pagi Jumaat

Image
Hakikat Penyakit Riak
Assalamualaikum w.b.t Firman Allah dalam surah al-Ma’un ayat 4-6 Maksudnya: Maka celakalah bagi orang yang solat. (Iaitu) orang yang lalai solatnya dan orang-orang yang riak. Ramai dikalangan kita pernah mendengar perkataan riak ini, tetapi tidak ramai yang sedar bahawa penyakit ini telah wujud dalam diri tanpa disedari dan tidak tahu bagaimana ianya muncul dan seterusnya merebak. Di sini kami akan merungkaikan apakah itu penyakit riak, bagaimana kehadirannya dan bagaimana mengatasinya. Semoga dengan rungkaian ini anda dapat mengambil iktibar dan cuba mengenalpasti adakah riak itu pernah ada dalam diri anda dan ikuti panduan yang kami berikan untuk membuang terus ataupun mengurangkan sedikit penyakit yang merosakkan hati anda tersebut. Pengertian riak Riak itu ialah melakukan kebaikan dan amal ibadat semata-mata untuk mencari tempat di dalam hati manusia. Perkara yang diriakkan oleh manusia;1- Riak dari segi badan Riak jenis ini menunjukkan seseorang itu menampakka…