Posts

Showing posts from July, 2015

Bahaya Ketagihan Gula

Image
Musim raya ni, bila jalan ziarah beraya makanan dan minuman manis memang payah nak elak. Silap hari bulan, balik rumah pun sibuk mencari benda manis sebab dah ketagihan gula.
Hati-hati!
Ketagihan gula menyebabkan perubahan struktur dalaman dalam darah sehingga menyukarkan pembakaran lemak secara efektif. Akibatnya tubuh kita cenderung mengumpulkan lemak. Seseorang yang ketagihan gula cenderung untuk minum minuman manis beberapa kali sehari. Individu ini juga cepat lapar dan mudah letih. Bila mengambil minuman manis dia berasa seolah-olah bertenaga. Namun perasaan itu tidak kekal lama. Dalam tempoh beberapa jam dia teringin minuman manis semula. Dengan erti kata lain perasaan letih dan lapar yang dialaminya merupakan satu ketagihan.
Ini bahaya!
Bagaimana cara untuk atasi masalah ketagihan gula? 1) Banyakkan minum air kosong.
2) Kurangkan kafein dan beralih kepada teh herba.
3) Kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi Glisemix Index yang tinggi seperti makanan karbohidrat.
4) Gantikan deng…

Puding Roti Pemanggang Ajaib

Image
Ajaib sungguh. Sampai saya yang tak pernah buat puding roti, terpanggil nak cuba. hehe. Bahan-bahannya mudah saja.
Bahagian A 6 keping roti (potong sederhana kecil) 3 cawan kecil susu segar

Bahagian B (blend guna blender saja. kalaurajin, pukulsehinggakembang) 3 sudu besar gula 2 sudu besar butter 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu teh tepung jagung 1 biji telur (gred A yg bagusnya, tapi saya pakai saja apa yg ada. hehe)
Masukkan Bahan A dalam pemanggang ajaib. Kisarkan Bahan B, campurkan dalam pemanggang ajaib. Taburkan kismis sebelum tutup dan masak selama 30 minit. Api kecil.
Bahan Sos Kastad 2 sudu besar tepung kastad 2 sudu besar gula 1 tin susu cair.
Masak dengan api kecil.
Kurang dalam masa 1 jam, dah boleh makan :)
Bismillah. Alhamdulillah. Puding roti dengan sos kastad banjirrr.
Saya takde kismis, jadi tabur sedikit baki ceri buat semperit tempohari :)

Salaam puasa 6, Rubi 06000 Mom of 3 Pengedar Shaklee & Susu Kambing Wildan COD Jitra, Pos seluruh Malaysia

Semperit oh semperit!

Image
Saya tak pernah buat semperit seumur hidup. Anything related to penggunaan oven, sangatlah allergic. Last buat kuih raya, tahun 2010. Choc chip cookies dan biskut arab. khalas.
Tu saja.
Tapi Syifa' suka sangat semperit. Maka akhirnya, keluarkan lah oven yang dah lama hibernate tu. So malam tadi menyemperit.



I HAVE FULL RESPECT TO THOSE WHO MAKE (AND SELL, KALAU SELL MESTI BUAT LARGE QUANTITY KAN) SEMPERIT! Ahahaha. Serius penat kot. Biar gambar lah berbicara ya. hehe.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN
- Rubi, 06000



Bye, hiatus

Image
Bismillahirrahmanirrahim.1. Blog-hiatus-mode ended today, biiznillah. Went to Medan, Indonesia last month for academic gatherings. Taste bakso for the 1st time and fall in love with it. (2 weeks later, I found out the origin of word 'bakso'. fikir 2,3 kali mau makan lagi selepas ini. tapi Alhamdulillah, yang menyiapkan bakso tempohari, Muslim).2. Ramadhan juga dah masuk fasa terakhir. Masing-masing mencari lailatul qadar dalam keadaan kehidupan yang makin terhimpit dan sempit. Teringat kata seorang alim, jika akhirat itu terletak di dalam hati, segala yang sempit dalam dunia ni, jadi lapang insyaAllah.3. Ringgit today hit RM3.815 to 1USD. Where's BNM? Shouldn't pegging the Ringgit is direly needed now? sigh. (dunia masih dalam hati ni).4. Shaklee National Conference juga bulan lalu. Alhamdulillah, dapat award untuk pertama kalinya. Kerja keras lagi untuk cycle ini insyaAllah. Dinner Shaklee saya pilih Vegetarian table. Duduk semeja dengan non-Malay participant. Teringa…